De eigenaar van een Smoushond heeft bij de aanschaf van de hond beloofd om met de teef één keer, maximaal twee keer, een nestje te fokken en de eigenaar van een reu heeft toegezegd om de reu één keer, maximaal twee keer, ter beschikking te stellen voor een dekking binnen het terugfokprogramma.
De dekking
De meest geschikte leeftijd voor een eerste nest is voor de teef tussen de anderhalf en vier jaar oud. Een teef is meestal tien tot twaalf dagen na het begin de loopsheid willig; willig wil zeggen dat zij een dekking accepteert. Daarna draagt een teef negen weken. Vervolgens heeft de eigenaar ongeveer acht weken de zorg voor een nest pups, waarvan vooral de laatste vier weken het meest bewerkelijk zijn.
Als de eigenaar van de teef besloten heeft om bij de volgende loopsheid met het teefje te willen fokken, dan is het zaak om op de allereerste dag dat er bloed gezien wordt, contact op te nemen met het terugfokprogramma.
Het terugfokprogramma heeft dan nog een paar dagen de tijd om enkele potentiële partners voor de teef te zoeken en om een dekadvies toe te sturen. Op het dekadvies staan de namen van twee tot vier voor die teef geschikte reuen. Hieruit kiest de eigenaar vervolgens een van deze reuen als partner voor de teef. De eigenaar van de teef zoekt zelf contact met de eigenaar van die reu en geeft daarbij aan wanneer de teef vermoedelijk willig zal zijn. Een teef is willig gedurende enkele dagen van de loopsheid, ten tijde van de eisprong. Aan het gedrag van de teef kun je soms zien wanneer dat ongeveer is, bijvoorbeeld als ze haar staart met een zwaai opzij slaat als je, vlak voor de staartaanzet, op de rug drukt. Het is dan ook heel belangrijk om juist op die dagen een afspraak te maken met de eigenaar van de gekozen reu. Een week later heeft geen enkele zin.
Bij twijfel over de dag dat een teef vruchtbaar is, kun je bij de dierenarts hormoonspiegels (progesteron) laten bepalen.
De dekking vindt meestal plaats bij de reu thuis, in huis of in de tuin. Afhankelijk van de situatie kunnen de eigenaars ook een andere afspraak maken. Voordat de teef arriveert is het aan te raden haar uit te laten zodat ze zich heeft kunnen ontlasten en om haar niet kort tevoren overvloedig te voeren of een grote krachtsinspanning te laten doen. Hetzelfde geldt ook voor de reu.
Vaak gaan de honden eerst even kennismaken en spelen. Meestal vindt de dekking dan in een kwartier tot een half uur plaats. De meeste honden stellen de aanwezigheid van de eigenaar op prijs. De eigenaar van de teef zal de teef zo nodig geruststellen en bij het hoofd en borst vasthouden. Bij de penetratie kan de teef even piepen, daarna stapt de reu met een achterbeen over de teef heen terwijl de penis vast blijft zitten in de vagina. Het is dan van groot belang om zowel de teef als de reu vast te houden en gerust te stellen zodat de reu niet de kans krijgt zich los te rukken. Na twee minuten tot drie kwartier komen ze vanzelf los als de penis weer slinkt.
Als de honden hebben vastgezeten is de dekking gelukt en is een tweede dekking op dezelfde of een andere dag niet nodig.
Veroorzaakt door de teef:
- De teef blaft af: ze is niet willig genoeg, het is niet de goede dag van de loopsheid.
- Het is een abnormale loopsheid, dus de teef is niet willig, misschien zelfs wel helemaal niet loops maar heeft bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of iets anders.
- De teef heeft een ‘eigen’ reu thuis en wil alleen door hem gedekt worden.
- De teef is verlegen, onzeker, of heeft teveel binding met de baas.
Veroorzaakt door de reu:
- Hij is sterk onder de indruk van het afblaffen van de teef.
- Hij is terughoudend door de aanwezigheid van zijn (dominante) baas.
- De reu is onvolwassen door de aanwezigheid van een andere (dominante) reu in huis.