De Smoushond

De Hollandse Smoushond is een van onze Nederlandse rassen. Hij heeft het warrige van een buitenhond, het guitige van een Terriër en de goedige oogopslag van een Labrador.

 

De Smous zit in een ‘handzame verpakking’; hij is met zijn hoogte tussen de 35 en 42 cm een vrij kleine, vierkant gebouwde hond met een gezellig rommelige, ruwharige vacht.

Een Smousje is vrolijk en vriendelijk van aard en vrij ten aanzien van de wereld om hem heen. Hij is levendig en zeer aanhankelijk. Zijn speelse temperament maakt hem de ideale kindervriend.

 

De Hollandse Smoushond is een intelligente hond die je zonder veel poespas kunt opvoeden tot een gezellige huishond, al moet je natuurlijk, net als bij elke andere hond, consequent zijn in de opvoeding.

De Hollandse Smoushond stelt een dagelijkse portie lichaamsbeweging zeer op prijs. Hij is eigenlijk onvermoeibaar en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken en te zwemmen. Ook speuren, behendigheid, fly-ball of sport en spel vindt hij geweldig om te doen. Kortom, hij is altijd wel te porren voor een beetje actie.

 

Het ras is nog steeds in opbouw en zijn karakter en gezondheid én het plezier dat je aan dit ragebolletje beleeft staan altijd boven uiterlijke schoonheid, al mankeert daar ook helemaal niks aan!