Behalve goed voer, een zacht hondenbed, de jaarlijkse vaccinaties bij de dierenarts, rust op zijn tijd en heerlijke wandelingen, vraagt ook de vacht van de Smous uw aandacht. Als uw pup een echte Smouzenvacht ontwikkelt, zal het haar hard en recht zijn. Het zal tweemaal per jaar los gaan zitten en met de hand geplukt moeten worden, waarna de hond een tijdje in zijn ‘hemd’ van wollig onderhaar loopt, tot het bovenhaar er weer doorheen is gegroeid. Na een maand of drie is dat meestal weer op lengte. Het normale vachtonderhoud bestaat bij voorkeur uit … niets doen. Niet borstelen en niet kammen.
Verzorging
Hebt u een Smous met een doezige vacht, dan ligt de zaak anders. Zulk haar is gewoonlijk zacht en het klit in het onderhaar. Soms is de rug nog wel te plukken (en dat moet dan ook gebeuren!), maar de rest niet. Zo’n vacht moet u wel degelijk geregeld kammen met een groftandige kam. Leer uw pup van begin af aan netjes stil op tafel te blijven liggen of staan bij de vachtverzorging, ook al is er de eerste maanden nog geen klitje te zien.
Een wasbeurt is voor een normale hond niet nodig en het gebruik van shampoo is zelfs schadelijk, omdat u daarmee de natuurlijke vetlaag van de hondenhuid verstoort. Is het toch nodig, bijvoorbeeld na een rolpartij door rotte vis, gebruik dan een speciale hondenshampoo.
Het ‘puppypluis’ is gewoonlijk al met een maand of drie te verwijderen; de eerste echte beurt volgt als de hond zes tot acht maanden is, als het haar dan tenminste rijp is. ‘Rijp’ wil zeggen dat de haren makkelijk loslaten.
De meeste Smouzeneigenaren gaan voor de plukbeurt naar een trimsalon. Als u een goed adres gevonden heeft, is het slim om nog vóór de eerste plukbeurt, een afspraak te maken om kennis te maken natuurlijk samen met de hond.
Het is een goed idee om de Plukwijzer mee te nemen naar de trimsalon; de trimster zal er blij mee zijn.
Als u er voor kiest om uw Smous zelf te gaan plukken dan is de Plukwijzer bijna onmisbaar. U vindt daarin uitgebreide informatie over de vacht, het plukken en de trimbenodigheden. Alles wordt heel duidelijk uitgelegd en de vele kleurenfoto’s helpen u goed op weg. De HSC organiseert om de twee jaar een Plukworkshop waar u de fijne kneepjes van het vak kunt leren. In het clubblad leest u wanneer er een workshop is en hoe u zich kunt aanmelden.
Het plukken is bij een goede vacht niet moeilijk. Pluk de hond liefst niet in afdelingen, al mag u er natuurlijk best een paar dagen over doen, maar wacht tot de héle vacht rijp is. Dat kunt u gemakkelijk nagaan: u pakt een klein plukje haar bij de punten vast en geeft een rukje, terwijl u met uw andere hand de huid strak en tegen het lijf geklemd houdt. Trek nooit de huid mee omhoog, dit geeft schade aan het bindweefsel. Als het vlot loslaat, is het rijp. Het plukgebaar zelf moet u even voorgedaan worden.
Extra verzorging
Nagels
Controleer de nagels van de hond geregeld en knip er, als ze te lang zijn, met een goede nageltang een stukje af. Bij de donkere Smouzennagel is het soms lastig te zien waar het ‘leven’ begint. Als u liever niet zelf knipt dan kunt u dit vaak tegen een kleine vergoeding bij de dierenarts laten doen. Als u met de hond naar een trimsalon gaat dan hoort de nagelverzorging er standaard bij.
Tanden
Kijk ook het gebit van uw hond geregeld na, zeker in het begin van zijn leventje om te kijken of alle tanden wel doorkomen. Ook later verdient het gebit aandacht. Poetsen is niet zo’n gek idee, het helpt echt om het gebit in een goede conditie te houden. In een dierenwinkel kunt u speciale hondentandpasta en hondentandenborstels kopen. Gebruik nooit mensentandpasta! Als er toch teveel tandsteen ontstaat dan kunt u een gebitsreiniging bij de dierenarts overwegen.
Anaalklieren
Als laatste kunnen de anaalklieren van de hond gecontroleerd worden. De anaalklierzakjes horen gevuld te zijn zodat ze wat vocht af kunnen geven bij het poepen. Als de anaalklierzakjes té vol zijn dan zal de hond gaan ‘sleetjerijden’ of bijten in de omgeving van de anus. Dan is het raadzaam om de dierenarts een kijkje te laten nemen.
Penis
Mocht uw reutje veel haar op zijn penis hebben (een zogenaamde pluim) dan is het aan te raden die haartjes kort te knippen om te voorkomen dat dat aanleiding gaat geven voor infecties.